Languages Available: ...

Archives

Parti componente

Dupa cum am promis iata si piesele ce compun un echipament complet de windsurfing:

 baza_catargPentru inceput ‘power base’  in traducere baza de catarg sau cum vreti voi sa-i ziceti, este o piesa importanta din angrenajul unui windsurf, face legatura dintre placa si vela, o sa exemplificam si cum la momentul potrivit. Atentie nu trebuie sa-l uitati acasa, mie mi sa intamplat si a trebuit sa ma intorc din drum, ceea ce nu a fost tocmai placut :) .

 

 

 

 

 

 

picior_de_catargMai departe avem piciorul de catarg , alta piesa mica si foarte importanta :) care se fixeaxa in partea de jos a catargului iar prin scripetii care se vad in imagine si cu ajutorul  celor de pe vela se tensioneaza panza in functie de instuctiunile marcate pe ea

 

 

 

 

 

 

extensie_catargExtensia de catarg dupa cum v-ati dat deja seama si dupa cum ii spune numele este o prelungire a catargului. Din ce stiu eu sunt  catarge de diferite dimensiuni de la 400 sau chiar mai mici pana la 520 cm.  Nu gasesti vela care sa se potriveasaca tot timpul la catargul pe care il ai, de aceea extensia este de baza. Cu o extensie de 50 cm la un catarg de 430-460 cm poti acoperi o plaja larga de vele (pana la 8,5 - 9 m2)  fara sa mai investesti in alt catarg care de obicei este scump,  mai ales cel care are continut de carbon ridicat.    

 

instructiuni_velaCum spuneam iata inscriptionarea de pe vela, base =24 cm inseamna ca trebuie sa ne setam extensia la 24 cm, luff = 454 cm reprezinta lungimea totala a catargului + extensie. Deci pentru vela din imagine care are o suprafata de 6.1 m am nevoie de un catarg de 430 cm + extensie 24 cm.

 

 

 

ghiuBoom-ul sau ghiul este si el de diferite dimensiuni pentru a cuprinde in latime divesrele dimensiuni ale velei. Dupa cum se observa are si el o extensie de aproximativ 50 cm. Pentru o tensionare cat mai buna a velei urmariti instructiunile de pe vela la indicativul boom unde  veti afla cat de mult trebuie sa intindeti ghiul in asa fel incat sa aveti vela  tensionata dupa recomandarile producatorului .

uphaulUphaul rope sau scota daca am inteles eu bine cum se zice pe la noi este alta parte f. importanta din aceast motor de windsurf.  Fara ea nu ai cum scoate vela din apa, asta daca nu cumva stii waterstart -ul si nu mai ai nevoie :)  . Sper sa il invat si eu anul asta in vacanta nu de alta dar ma cam doare spatele :)

 

 

 

 

 

 

finaNu in ultimul rand Fina care se prinde de placa si este si ea de diferite dimensiuni , nu o sa insist aici pe aceste detalii (f. importante de altfel ) . Voi reveni in curand cu un nou capitol ‘Cum montam’ :) . Vacanta placuta!